Af Sinnet Christiansen Foto: Karl Ravn

Sarah blev syg af sorg - JEG HAR FUNDET GLÆDEN IGEN

At krop og psyke påvirker hinanden, er der næppe nogen, der vil benægte. Vi ved alle, hvor svært det kan være at bevare humøret, når hovedet dunker og ryggen gør ondt. Og mon ikke de fleste har oplevet, hvordan problemer med chefen, manden eller de uregerlige unger kan sætte sig som smertefulde spændinger i nakke og skuldre eller som en brændende fornemmelse i mavesækken?

Den 25. oktober 1998 døde Sarah Hansens søster i en trafikulykke. Få uger senere blev Sarah indlagt akut med voldsomme mavesmerter. Diagnosen - den kroniske tarmsygdom Morbus Crohn - betød store mængder medicin med mange bivirkninger og en streng diæt. Udsigten til en stomi hang tung og truende over hovedet på hende. Men Sarah gik sine egne alternative veje og satte Morbus Crohn i skammekrogen

26-årige Sarah Hansen fra København har om nogen mærket den nære sammenhæng mellem krop, sind og ånd. For fire år siden mistede hun sin lillesøster ved en trafikulykke, og en uge efter begravelsen fik hun pludselig voldsomme smerter i hele kroppen - især i maven. - Jeg blev indlagt og fik taget et utal af prøver, fortæller Sarah. - Jeg måtte ikke få smertestillende medicin, fordi det kunne sløre mine symptomer, så jeg kan ikke huske ret meget fra de dage.

 

Annas død var det chok, der udløste sygdommen. Men set i bakspejlet var der tale om en ubalance, der havde bygget sig op gennem mange år. - Jeg havde, som hovedparten af den danske befolkning, tillagt mig nogle reaktionsmønstre, hvor jeg fortrængte mine inderste, dybe følelser som sorg, smerte, vrede og angst, fortæller Sarah. - Og i dag ved jeg, at det var dem, der sad og gnavede i kroppen og udløste min sygdom.

Kronisk tarmsygdom

Diagnosen var barsk. Det viste sig, at Sarah led af den kroniske tarmsygdom, Morbus Crohn. Hun kom strakB i behandling med binyrebarkhormon, som er særdeles effektivt i behandlingen af svære betændelsessygdomme, men som samtidig har nogle kraftige bivirkninger ved længere tids brug. Derudover blev hun sat på en streng diæt, som udelukkende bestod af det flydende næringsmiddel Elemental.

- Det er den kost, som astronauterne får, når de er ude i rummet, forklarer hun. - De kan jo ikke gå på toilettet i tide og utide, så derfor er Elemental produceret, så det opfylder kroppens behov for næring, men samtidig sikrer et minimum af afføring. For en patient med Morbus Crohn betyder det, at den syge tarm bliver aflastet, hvilket var tvingende nødvendigt i mit tilfælde, hvis jeg ville undgå at få ledt afføringen ud gennem et hul i maven - i en såkaldt stomi.

Efter to måneders indlæggelse blev Sarah sendt hjem.

På det tidspunkt var hun meget afkræftet, men gradvis vendte hun tilbage til det pulserende liv. Og efter ni måneders rekreation vendte hun tilbage til et "normalt" liv med arbejde på fuld tid og alt, hvad det medfører.

- Der gik tre måneder, så var den helt gal igen, fortæller hun. - Det var en stor skuffelse, og det kom meget bag på mig, for jeg troede, at jeg nu endelig havde sygdommen under kontrol. Endnu engang blev jeg indlagt og sat på diæt og i medicinsk behandling - og jeg fik det hurtigt bedre. Men jeg var fyldt med modstridende følelser omkring den behandling, jeg modtog. Jeg var selvfølgelig glad for, at jeg fik det bedre, men samtidig havdej eg det svært med tanken om, at jeg skulle tage medicin hver dag i de næste mange, mange år. Jeg havde en tydelig fornemmelse af, at min sygdom blev holdt under kontrol - men at det kun var symptomerne, der blev behandlet. Så da min far kom med en brochure fra den alternative terapeut, Morten Krabbe, som driver "Dit Ressource Center" i Hellerup, valgte jeg at gå en anden vej.

Regelmæssighed er vigtig

Morten Krabbe tog en grundig snak med Sarah. Og det stod hurtigt klart for ham, at der var stuvet bunker af sorg - ny som gammel - sammen i den lille spinkle krop, som dengang var ti kilo lettere, end den er i dag.
- Jeg kunne blandt andet mærke det i pulsen, fortæller han. - Pulsen giver adgang til mere end 30 forskellige signaler, som tilsammen danner et nøjagtigt billede af kroppens fysiske og psykiske tilstand. Samtidig spurgte jeg ind til Sarahs hverdag. Hvad hun spiste? Og hvornår hun spiste? Hendes søvnmønster, motion, arbejdsforhold osv. osv.

Et af Sarahs største problemer var, at hun levede meget stresset og uregelmæssigt. Der var fuld fart på hele tiden. Morten prøvede at forklare mig vigtigheden af noget så simpelt som at spise tre gange om dagen, smiler hun. - Og hold op, hvor var jeg træt af det ind imellem. Mere end en gang krøb jeg ind i rollen som "Sarah, ti år", der vrængede på næsen ad den beske urtemedicin og prøvede om ikke "far" ville give mig lov til at indtage medicinen blandet op i saftevand. Heldigvis kunne jeg godt selv se, at det jo var noget fis med den attitude. Det var jo ikke for Mortens skyld, jeg var gået i behandling - men fordi jeg ville være rask. Så jeg fandt "Sarah, 22 år" frem i stedet og gav mig til at arbejde med.

Behandlingerne hos Morten gjorde, at Sarah tog ti kg på og begyndte at ligne en kvinde. Da hun opsøgte ham, lignede hun mest af alt en 12-årig
Undertrykte og uforløste følelser var en væsentlig del af forklaringen på Sarahs tarmproblemer. Derfor var samtale og healing to vigtige elementer i den helhedsbehandling, som Morten Krabbe fra Dit Ressource Center satte sammen til hende.

De fortrængte følelser Samtidig med, at Sarah satte tempoet ned, blev det umuligt for hende at gemme på sine følelser. De mange gøremål havde været verdens bedste forsvarsmekanisme. Men nu blev sorgen hentet frem i lyset og bearbejdet. - Gennem healing og samtale fik jeg forløst mange af de store klumper af negative og smerte
fulde følelser, som jeg indtil da havde proppet om i rygsækken og holdt nede med en massiv dobbeltknude, fortæller hun. - Samtidig fik jeg elektroakupunktur og fik genoprettet de fysiske ubalancer med blandt andet Aloe Vera juice, det tarmregulerende kosttilskud 1Yifalla, et flydende vitamin- og mineraltilskud og et par andre ting, som jeg ikke kan huske. Sarahs behandlingsforløb var meget intensivt. I begyndelsen fik hun behandling flere gange om ugen, men efterhånden blev der stadig længere mellem besøgene hos Morten.

- Jeg kunne ikke se noget retfærdigt i, at min søster skulle miste livet, siger Sarah. - Og det kan jeg stadig ikke. Men jeg kan se, hvad der er blevet givet til mig, som en følge af hendes død. Og det gør, at det ikke føles meningsløst, selvom jeg selvfølgelig allerhelst ville have beholdt min lillesøster.

Denne dag, Sarah forlod Morten Krabbes klinik med en "raskmelding" i rygsækken, følte hun en dyb lettelse. - Jeg følte, når jeg havde kunnet vinde denne kamp, så skulle der meget til at knække mig igen, smiler hun. Så kunne verden bare komme an.

- Jeg kunne hurtigt mærke, at jeg var på rette vej. Og den dag Morten med et glimt i Øjet sagde: "Så, nu er du rask", var det bare for vildt! For selv om vi selvfølgelig begge vidste, at det var en sandhed med modifikationer, der afhang af, hvordan jeg fremover håndterede den balance, som min krop, sind og ånd nu var bragt i, så følte jeg en stor lettelse. Jeg følte, jeg havde set min indre "trold" i øjnene og havde vundet første runde. Jeg kan da stadig godt frygte, at min sygdom atter vil give lyd fra sig, hvis jeg igen falder tilbage i mit gamle mønster med at undvige de ubehagelige følelser. Men nu ved jeg, hvor jeg skal hente hjælp, hvis det sker.

Morten Krabbe kan kontaktes på tlf. 70 25 55 66