I min karriere som coach i Danmark | "I Form" 2/98 Katja Sølvsten, 24 år, håndbold: | Han tager strøm på idrætsudøverne Aarhus Stiftstidende d. 25/5-96 | Sportsfolk vil gerne behandles alternativt "I Form" 2/98 ; |
I min karriere som coach i Danmark har jeg haft en del problemer med at få mine atleter ordentligt og tilstrækkeligt behandlet, når de fik skader. Problemer med deres forhold til ernæring, forebyggelse og behandling af skader virkede som et uoverkommeligt problem at løse på relativt kort tid.
Ændringen på dette kom, da jeg via en fælles bekendt blev introduceret til Morten Krabbe. Selvfølgelig var jeg i starten skeptisk på baggrund af de negative erfaringer, jeg allerede havde gjort med skadesbehandling i Danmark. Jeg besluttede imidlertid at forsøge et samarbejde med Morten. Fra starten af blev jeg meget positivt overrasket over hans indgangvinkel til tingene og hans store viden om både naturmedicin og moderne behandling. Jeg erfarede hurtigt, at jeg her havde fundet den samarbejdspartner, som jeg længe havde søgt. Af de mange ting, Morten kunne tilbyde, prøvede jeg først og fremmest at forebygge skader med relevante råd om ernæring, vitaminer og mineraler, samt forebyggende behandling. Morten demonstrerede her stor ekspertise med sin viden og råd omkring, hvad der er godt for atleter at spise og drikke i forbindelse med træning samt før og efter konkurrencer. På samme tid gav han forebyggende behandlinger. Med Morten's behandlinger var jeg sikker på, at mine atleter var fuldstændigt restituerede, og at jeg igen kunne træne dem maximalt uden risiko for skader.
Når der så alligevel opstod skader, evt. i forbindelse med konkurrence, opsøgte jeg straks Morten, som med det samme startede behandling. Det var en stor og velkommen overraskelse at erfare, hvor hurtigt Morten kunne behandle mine atleter, så de igen blev klar til at kunne yde deres maximale.
I sammenligning med andre behandlere, hvor det ofte varer 5 - 6 uger eller hvor atleten bliver anbefalet en pause på 3 måneder, kan Morten med den rette behandling reducere dette til nogle få sessions, og gennemsnitligt efter en uge er atleten igen klar til konkurrence.
Sidste år havde jeg en utrolig oplevelse med Andreas Buelund, DM 400 m. 1997, som gik ned med en slem lyskenskade om mandagen før et af årets vigtigste stævner den følgende lørdag. Jeg sendte ham til Morten, som behandlede ham med akupunktur onsdag og torsdag. Lørdag løb Andreas som planlagt og vandt sin konkurrence.
Med Benjamin Hecht, DM 100 m. og 200 m. samt DM-rekordindehaver på 60 m. og 200 m. indendørs, hjalp Morten mig med at bygge en top-atlet ved at tage vare på hans behandling, ernæring og restitution. Med behandling 1 - 2 gange ugentligt var Benjamin konstant på toppen.
Ifølge de tilbagemeldinger, som jeg har fået fra mine atleter, har de været særdeles tilfredse med Mortens behandling. Som konklussion på dette vil jeg udtrykke min store begejstring for, at jeg i Morten Krabbe har fundet en kompetent partner, som øjeblikkeligt er klar til at hjælpe i enhver situation. Derfor mine bedste anbefalinger.
Professor i idræt, med speciale i atletik. CLUJ, Rumænien. Professionel træner i SPARTA.
"Min krop er renset for affaldsstoffer"
- Jeg fik det sædvanlige råd af min læge. Hold pause fra træningen. Men jeg er alt for engageret i min sport, til at jeg kunne bruge det til noget, siger Katja Sølvsten, der har spillet håndbold i næsten 20 år.
Godt i gang med forberedelserne til en ny sæson optrappede Katja og hendes holdkammerater træningen. Katja deltog i håndboldstævner med op til fem-seks kampe på en weekend. På et tidspunkt sagde hendes skinneben stop. Hun fik en alvorlig betændelse i musklen på venstre skinneben og havde stærke smerter.
- Jeg havde hørt om en alternativ behandler fra min træner, og så besluttede jeg mig for at prøve. Behandleren gav mig vejledning i, hvordan jeg skulle spise. Ikke mere kaffe og cola, og jeg fik at vide, at jeg skulle spise tørrede abrikoser, opløst i vand. De ville hjælpe min krop med at bekæmpe betændelsen. Samtidig skulle jeg tage et urtekoncentrat for at blive renset for affaldsstoffer, så skaden kunne hele hurtigere, siger Katja Sølvsten.
Ved siden af kostvejledningen blev skinnebenet behandlet med el-akupunktur, som tog toppen af smerterne allerede den første dag. Katja Sølvsten slap af med betændelsen i venstre skinneben og spiller stadig håndbold for fuld damp.
Forslag til "hjemmehjælp". Disse produkter anvendes typisk som en del af behandlingen:
Sportsudøvere kan komme langt hurtigere i gang efter en skade, hvis de behandles alternativt, mener behandler.
Af Jan Schouby
Et hændeligt uheld. Benet lander i en forkert stilling, knæet får et kraftigt vrid, og smerterne melder sig med det samme. Herefter går turen til skadestuen, hvor lægerne kigger på knæet og ordinerer fra 14 dage til en måneds total pause.
Sådan går det for hundredevis af idrætsudøvere hvert år. Udøveme holder pause, indtil de efter næste check på sygehuset får besked om skadens omfang.
- Men det er en helt forkert måde at gribe en skade an på, hævder behandler Morten Krabbe.
Morten Krabbe er uddannet i sportsmedicin og sportsmassage i USA og ejer af RessourceCentret i Guldsmedgade i Århus.
- Hvis en skadet idrætsudøver ikke får behandling men bare holder pause, går der unødig lang tid, før han kan komme i gang igen. Jeg er sikker på, at jeg kan hele skaden og få ham i gang på under den halve tid, siger Morten Krabbe.
Han behandler alle former for idrætsskader lige fra fiberskader, til ledbåndskader og betændelsesproblemer.
I øjeblikket er han tilknyttet Aarhus Fremad og Norsk Sekvenstræning, hvor han fungerer som massør og kostvejleder.
Strøm og akupunktur
En behandling hos Morten Krabbe består af flere forskellige ting, alle noget som den traditionelle lægevidenskab mere eller mindre tager afstand fra.
Zoneterapi, el-akupunktur, el-medicinsk behandling og kosttilskud indgår alle i behandlingen af for eksempel en ledbåndskade.
En el-medicinsk behandling består i, at elektroder sættes fast på det ramte område, og en svag strøm sendes igennem.
- Når der opstår en skade har kroppen behov for at få et tilskud af mineraler og proteiner for at kunne hele hurtigere. EI-medicinen øger blodgennemstrømningen i muskler og led, og akupunkturen og zoneterapien hjælper kroppen til at hele hurtigere. Alt sammen er det med til at personen kommer langt hurtigere igang igen, siger Morten Krabbe.
At lægevidenskaben ikke vil anerkende, at behandlingen har nogen effekt, er ifølge Morten Krabbe et udtryk for en usikkerhed over for det ukendte.
- Læger er opdraget til kun at tro på deres egen videnskab. Når de så ser, at noget andet faktisk virker, bliver de usikre på, hvad de selv har lært. Derfor er det lettere, at afvise det som rent humbug, siger Morten Krabbe.
Han har haft gode resultater med behandlingen. - En fodboldspiller, der får for eksempel et kraftigt trælår, er ofte ude af stand til at træne i en uge. Med en behandling med el-medicin kan han tit starte allerede dagen efter, mener Morten Krabbe.
Også mange håndbold- og volleyspillere har kunnet få hjælp af behandlingen.
- For nylig behandlede jeg en volleyspiller. Han havde haft vrøvl med en skulder igennem lang tid, og lægerne havde sagt, at den eneste mulighed var operation. Efter fire behandlinger med el-medicin og massage var han klar igen og slap for operation, fortæller Morten Krabbe.
Det er dog ikke kun idrætfolk, Morten Krabbe tager sig kærligt af.
Personer med forskellige arbejds- eller slidskader som for eksempel dårlig ryg har han succes med.
Herman Posin havde.mange år haft problemer med ryggen og nakken og var blevet behandlet på mange måder.
- Men det her er så absolut, det bedste jeg har prøvet. Det er helt enestående. For 20 år siden blev jeg tilrådet en operation, men det er heldigvis ikke nødvendigt længere. Nu kan jeg ovenikøbet dreje hovedet, når jeg bakker i min bil, siger Herman Posin.
Giv ikke op
Morten Krabbe advarer folk med »uhelbredelige« skavanker mod at give op på forhånd.
- Mange personer har været gennem det etablerede system og fået at vide at, der ikke er mere at gøre. At de bare skal lære at leve med deres skavanker. Men intet kan være mere forkert, siger han.
- Jeg har for kort tid siden behandlet en fibromyalgi patient. Hun var meget dårlig og kunne intet overkomme. Men efter behandling med strøm, zoneterapi og en række kosttilskud, blev hendes tilstand forbedret så meget at hun var istand til at vende tilbage til arbejdsmarkedet.
Det handler bare om at tro på det og selv gøre en indsats, siger Morten Krabbe.
* Behandling og anbefaling af kosttilskud/naturmedicin kan variere fra person til person. Det tilstræbes altid at gøre det så billigt men samtidig effektivt som muligt for dig som klient!
Både professionelle idrætsfolk og motionister søger over i det alternative behandlingssystem som aldrig før. Zoneterapi og akupunktur er mest populært i kampen mod idrætsskader.
Det er ikke kun sundt at dyrke sport. Det er også farligt. Overalt hvor der dyrkes idræt, opstår der skader, og en idrætsskade kan være en alvorlig sag for folk, der godt kan lide at røre sig og leve et aktivt liv. De alternative behandlere oplever for tiden en markant stigning i antallet af idrætsfolk, der ønsker at få behandlet skader.
Og det er både eliten og motionisterne, der har fået øjnene op for de alternative behandlingsformer. Især zoneterapi og akupunktur er populært.
Mag.scient. Laila Launsø fra Danmarks Farmaceutiske Højskole har forsket i alternativ behandling i flere år. Hun bekræfter at de alternative terapeuter behandler flere skadede sportsfolk i dag, end de nogensinde har gjort tidligere.
- Det skyldes bl.a., at idrætsfolk, primært de unge, er mindre autoritetstro end tidligere. De tager den behandling, som de selv føler har den bedste effekt, siger hun.
Laila Launsø mener, at det er en naturlig udvikling, fordi de alternative behandlere bliver stadigt bedre og bedre uddannede.
Og så har deres behandlinger tydeligvis nogle kvaliteter, som man ikke kan få i det etablerede system. Hvis det ikke var nødvendigt,ville idrætsfolkene vel ikke søge væk fra et system, der er gratis, og over i et, hvor de skal betale, siger Laila Launsø.
Zoneterapi og akupunktur er begge velegnede behandlingsformer, når der skal fjernes smerter og hævelser i en fart. Før genoptræningen kan starte, er det en forudsætning, at smerterne er væk, og derfor kan en behandling med nåle eller fingertryk efter alt at dømme gøre skadepausen en del kortere.
Selvom idrætsskader hvert år koster det danske samfund mere end én mia. kr., har forskning i skadernes forebyggelse hidtil været sparsom og sporadisk.
Med åbningen af en idrætsmedicinsk forskningsenhed på Bispebjerg Hospital i København sidste efterår er det meningen, at forskningen nu skal optrappes. Overlæge Erik Martin Jensen fra hospitalets afdeling for gigtsygdomme, som forskningsenheden hører under, vil ikke afvise, at det alternative behandlingsområde kan blive inddraget i den nye forskning.
- Vi må forholde os til, at området er så populært. det er da klart, at de alternative behandlingsformer trænger til at blive belyst, når det viser sig, at det spiller så stor en rolle for de idrætsfolk, der skal have behandlet skader, siger Erik Martin Jensen.