Man må prioritere, hvad der er vigtigt i livet

Kirsten Jensen, 47 år fra Horsens landede for 17 år siden forkert efter et trampolinspring og fik konstateret prolaps i nakken. Det blev begyndelsen til en lang, smertefuld periode, hvor hun til sidst måtte opgive sit arbejde, først som bankassistent, senere som sygehjælper og til sidst som fabriksarbejder indenfor elektronikindustrien.

Smertene bredte sig efterhånden rundt i hele kroppen, og til sidst måtte hendes mand hjælpe hende ud af sengen om morgenen. "Det tog så hårdt på mig at gøre de helt almindelige ting der hjemme, at jeg måtte ned og ligge i 2-3 dage, før jeg kom på højkant igen", fortæller Kirsten Jensen. Efter at have været hele turen rundt i behandlersystemet, måtte hendes læge til sidet konstatere, at Kirsten havde fået fibromyalgi. "Nu må du prøve selv, Kirsten". Jeg må indrømme, at jeg har udtømt alle mine muligheder, men jeg vil bakke dig op på alle måder!"

irsten Jensen blev langtidssygemeldt ude af stand til at passe sit arbejde som fabriksarbejder på en elektronisk virksomhed i hjembyen. "Det var nok det hårdeste slag. Der hjemme fik jeg utrolig god opbakning af min mand og drenge, og jeg behøvede ikke arbejde mere end jeg kunne klare. Men udsigterne til ikke længere at kunne arbejde og skulle leve af revalidering, sendte mig helt ned i kulkælderen.

Men en novemberdag sidste år tog sagen en uventet drejning. "Jeg købte tilfældigvis Familiejounalen", fortæller Kirsten Jensen, "noget jeg ellers sjælden gør, og der læste jeg om Morten Krabbe og hans Ressourcecenter i Århus. Artiklen handlede om en kvinde med fibromyalgi. Som var blev hjulpet godt igennem sine kriser og smerter. Kort sagt en historie, jeg meget gerne ville gøre til min. Jeg ringede straks til Morten. "Du må hellere komme med det samme", sagde han, " jeg kan høre, vi har travlt !" Få dage senere sad Kirsten i konsultationsværelset i Guldsmedgade.

2 måneder senere var hun parat til at genoptage sit arbejde på halvtidsbasis på fabrikken, og smerterne var så godt som forsvundet. Efter yderligere 2 måneder, den 1. april i år, var hun - med meget god opbakning fra værksføreren og ledelsen på sin arbejdsplads - oppe på fuld tid igen. "Jeg må tage de pauser, jeg har behov for og bliver i en vis udstrækning skånet for de hårdeste belastninger. Det er nok til at holde smerterne fra livet. Pillerne klarer jeg mig heldigvis uden". Gennem 2 måneder gik Kirsten regelmæssigt til behandlinger hos Morten Krabbe i Århus, samtidig med at kosten blev totalt lagt om. "Opskriften i Kirstens tilfælde var helt klar", fortæller Morten Krabbe. "Væk med kaffe, okse- og svinekød og frugt, samt en kraftig udrensning af affaldsstofer gennem styrkelse af lever- og nyrefunktionen!".

En særlig urteeleksir og, mineralkur skulle sørge for dette. Herudover modtog Kirsten Jensen regelmæssig el-akupunktur for at stimulere nervemeridianerne i nakken og på ryggen, samt afspændende massage". Der gik ikke mere end 8-10 dage før der indtråte en markant smertemæssig forbedring, og i dag mærker Kirsten Jensen intet til sin proplaps i nakken.

"Kostforandring var tvingende nødvendig, og er det for de fleste mennesker i vore dage", fortæller Morten Krabbe. "Alle ved, hvad det handler om - cigaretter, kaffe, slik, spiritus og for store mængder kød og animalsk fedt. Disse ting lægger en voldsom belastning på organismen, samtidig som affaldsstofferne hober sig op og baner vej for forskellige slags sygdomme, ikke mindst gigtlidelser".

Men for Morten Krabbe er det mindst ligeså vigtigt, at hans patienter prioriterer, hvad de vil satse på i deres liv. De arvelige dispositioner spiller selvfølgelig en stor rolle for sundheden, men den største sundhedsskabende faktor er livsglæden, forholdet til andre mennesker, kort sagt den mere abstrakte - ja, åndelige - dimension i tilværelsen. Først på de næste pladser kommer de mere velkendte sunhedsråd som motion og fornuftig kost".

Kirsten var topmotiveret til at lægge sit liv om, hvilket indebar, at hun var tvunget til at prioritere og lægge sit liv ind i nogle nye rammer. "Jeg ville simpelthen beholde mit arbejde", fortæller hun, "koste hvad det ville af afsavn og kostomlægninger. Dernæst måtte jeg beslutte mig for at ville være mere god ved mig selv. Jeg magter ikke at holde græsplænen, gårdspladsen og vores store hus helt, som jeg gjorde før, og der har jeg måttet ændre indstilling. Det har været svært, men der var intet valg".

Morten Krabbe er oprindelig uddannet lærer, men har gennnem de seneste år opnået en meget bred erfaringsbaggrund indenfor naturmedicinske behandlingsteknikker. Almindelig sportsmassage, shiatsu, akupressur, el-akupunktur, zoneterapi, kostvejledning, samtaleterapi, healing og meditation er for ham helt naturlige redskaber i behandlingerne. Han har gennem flere år uddannet sig i USA hos flere af de internationalt kendte terapeuter som f.eks. Deepak Chopra og Chris Griscom. "Jeg nåede at komme tæt på mange af guruerne", fortæller han og fortsætter "deres budskaber indgår i mit samlede repertoire. Men jeg vil ikke være ensidig".

Morten Krabbe tilhører den ny type behandlere, som betragter sig selv som værende under konstant uddannelse og som åbent, men kritisk henter det bedste frem, både i den etablerede sunhedsviden og de mange, nye naturmedicinske teknikker. Hans arbejde og resultater møder således megen positiv velvilje og anerkendelse fra "begge sider" i behandlerverdenen.