Pernille fik ro i maven

Før Pernille Christensen fra Varde blev mor, døjede hun med diarre, oppustethed og voldsomme smerter i maven. Lægerne kunne ikke hjælpe hende af med den mave-tarm-katar, der i seks år plagede hende så voldsomt - men det kunne de indiske urter i Trifalla.

For knap 10 år siden begyndte Pernille Christensen (30) at få problemer med maven. Hun var dengang 20 år.
- Blot jeg spiste lidt mad eller et æble, fik jeg ondt i maven. Den blev oppustet og spilede sig ud. Jeg lignede en, der var gravid. Det var slet ikke sjovt, fortæller Pernille, der tydeligt husker ubehaget fra de fem-seks år, hvor hun også havde diarre trefire gange hver eneste dag. Hun mistede lysten til at spise, da det havde andre "bivirkninger". Hun blev træt, irritabel og sløj.

- Jeg havde det rigtig dårligt. Ofte græd jeg, fordi det gjorde så ondt i maven, men jeg græd også, fordi jeg var bange. Jeg troede faktisk, at jeg var alvorligt syg, fortæller Pernille, der flere gange opsøgte sin læge. I 1997 blev hun henvist til en speciallæge i mave-tarm-sygdomme. Hun blev scannet, der blev taget blodprøver og to gange fik Pernille foretaget en gastroskopi - en undersøgelse, hvor lægerne kigger inden i tarmene. Alt så ud til at være i skønneste orden, så de vestjyske speciallæger afsluttede hendes journal med at notere, at hun led af mave- og tarmkatar.

- Jeg fik en henvisning til en diætist. Lærte, hvilken kost jeg kunne tåle - det hjalp lidt. Jeg begyndte at spise fiberrig kost og drikke masser af vand. Desuden gav lægen mig en recept på nogle særlige piller, der skulle hjælpe med at skabe ro i maven. Pillerne hjalp ikke. De var tillige rasende dyre, så dem holdt jeg hurtigt op med. Pernille kom i lære hos Matas og uddannede sig til materialist. Hun eksperimenterede selv med forskellige naturprodukter, men fandt intet, der havde den helt store effekt.

- Når jeg virkelig havde voldsomme mavesmerter, lå jeg på maven på mit opvarmede badeværelsesgulv, spiste kiks og revne æbler, fortæller hun.

- For godt tre år siden begyndte vi i Matas at forhandle et nyt

produkt for mave-tarm-ubalancer. Et naturprodukt bestående af tre indiske urter - Trifalla. Jeg blev tilbudt at prøve det og sagde naturligvis ja, fortæller Pernille, der spiste to tabletter før sengetid og to tabletter godt 15 minutter før morgenmaden. Det hjalp.

- Efter en måned kunne jeg spise uden efterfølgende at få ondt i maven. De daglige anfald af diarre forsvandt, og jeg fik det rigtig godt.

- Jeg spiste Trifalla i godt et år og holdt først op, da jeg blev gravid. Siden har jeg ikke haft problemer med maven. Men vender generne tilbage, så ved jeg, hvad der hjælper, fortæller Pernille, der er mor til Oliver på godt et år.

Gode råd bør gives videre til andre, så hvis du har haft en sygdom, gene eller lidelse, der er blevet kureret med naturmedicin eller alternativ behandling, så skriv til: HendesVerden, Hellerupvej 51, 2900 Hellerup. Mærk kuverten "Naturligvis". Eller send en e-mail til: naturligvis@hendesverden.dk

Indisk helbredelse

Trifalla er et naturprodukt sammensat af tre indiske frugter. Indien har lige som Kina udviklet deres eget helbredelsessystem med særlige urter og planter. Et system kaldet Ayurveda. Navnet har sin oprindelse i to indiske ord, nemlig "ayur", som betyder liv, og "veda", som betyder viden eller videnskab. Trifalla markedsføres i Danmark af Morten Krabbe (41) fra Hellerup. Han er ayurvedisk terapeut, healer, massør og kostvejleder.

- Ayurveda er et af verdens ældste og mest holistiske sundhedssystemer. Det stammer oprindelig fra Indien, men er i de senere år blevet stærkt udbredt i den vestlige verden, specielt i USA.

Ayurveda er mere end et helbredelsessystem med planter og lægeurter. Det er en livsstil, hvor målet er en stræben efter fysisk, følelsesmæssig og åndelig sundhed, fortæller Morten, der har taget uddannelsen til ayurvedisk tera peut i USA. - Jeg tror på holismen - sammenhængen mellem krop, psyke og det spirituelle. Inden for den ayurvediske lære defineres disse begreber gennem tre styremekanismer, som kaldes "vata", "pitta" og "kapha", fællesbetegnelsen for dem alle er "dosha". Doshaerne er byggestene i den menneskelige fysiologi. Uhensigtsmæssig kost, adfærd og miljø kan bringe doshaerne i ubalance, hvilket med tiden fører til sygdom. Med ubalancer, der opdages og behandles i tide, kan sygdom forebygges og helbredes, fortæller Morten Krabbe, der i USA blev bekendt med produktet Trifalla og dens virkning over for problemer i mave-tarmsystemet.

Morten Krabbe har arbejdet med indisk helbredelse siden 1990 og har i dag klinikken "Dit ressourcecenter" i Hellerup. Trifalla forhandles hos Matas og i forskellige helsekostforretninger.

Yderligere information: Morten Krabbe Strandvejen 86
2900 Hellerup - Tlf. 70 25 55 66 J 40 74 74 67
Hjemmeside: www.ressourcecentret.dk/

Trifalla

Trifalla består af tre indiske frugter, som gennem tusinde år har bevist deres effektivitet og evne til at skabe balance i både mave og tarme. Tynd mave, for meget mavesyre, luft i maven, oppustethed og dårlig fedtforbrænding er typiske symptomer på en irriteret tyktarm eller en mave i ubalance.
Urterne Haritaki, Amla og Bibhitaki er kendt overalt i Indien for deres gunstige indflydelse på fordøjelsen.
For at give en afiørende effekt tages to-tre tabletter med varmt vand (halv kogt og halv koldt vand) før sengetid. Nogle vil i de første dage opleve en forstoppende effekt, men det er fordi, der sker en regulering af tarmene. Drik eventuelt udelukkende varme drikke i den periode, idet kolde drikke stopper, mens de varme løsner.

På hver af de tre urter findes flere videnskabelige undersøgelser, der bekræfter en medicinsk virkning. Materialet er tilgængeligt ved henvendelse til Morten Krabbe.

Haritaki (Terminalia chebula) er blevet brugt medicinsk i Indien i mange tusinde år mod alle slags lidelser i fordøjelsen. Den forbedrer afføringens regelmæssighed uden at irritere tyktarmen for meget. Haritaki bruges ved behandling af diarre. Frugten afhjælper desuden sur fordøjelse og halsbrand. Afkog af frugten kan blandt andet bruges som gurglemiddel eller skyllevand mod smertende og betændte øjne.

Bibhitaki (Terminalia belerica) høstes både umoden og moden. Den modne frugt hjælper mod diarre og dårlig fordøjelse, og den umodne frugt som afføringsmiddel ved kronisk forstoppelse. Desuden har frugten en positiv effekt mod infektioner i luftvejene, dårlig hals, hæshed og hoste. Frugten kan bruges udvortes mod betændte, røde øjne.

Amalak (Phyllanthus emblica) indeholder en fed olie og garvestoffer. Den dyrkes blandt andet også på grund af sit høje indhold af C-vitaminer. Der er 20 gange flere C-vitaminer i frugten end i en appelsin. Det er en frugt, der styrker vitaliteten. Ifølge den indiske medicin ordineres amalak for at udsætte aldringsprocesserne og for at bringe balance i organerne. Frugten gives til diabetikere for at styrke bugspytkirtlen. Saften af denne frugt bruges også til behandling af øjensygdomme, ledsmerter og diarré.