Af Sinnet Christensen Foto: Kart Ravn

Morten tog min puls - og gav mig et nyt liv

Sorg og fibromyalgi tog Hannes livslyst:

I 20 år har Hanne Enggaard Kristiansen fra Greve døjet med muskelsmerter, og for to år siden fik hun stillet diagnosen: fibromyalgi. Men den 54-årige vuggestueleder ville ikke bare affinde sig med situationen. I stedet valgte hun at søge hjælp i den alternative behandlerverden. Og det skulle vise sig at være et klogt valg. Hanne troede, hun havde bearbejdet sorgen over sin datters død. Men da hun opsøgte terapeut Morten Krabbe fra RessourceCenteret i Hellerup, viste det sig, at det var fortrængt sorg, der først og fremmest gav hendes muskelsmerter og drænede hende for energi.

Jeg kan mærke en følelsesmæssig ubalance. Jeg tror, du bærer på en stor sorg! Nogenlunde sådan faldt ordene, da 54-årige Hanne Enggaard Kristiansen fra Greve opsøgte terapeut, Morten Krabbe fra RessourceCentret i Hellerup, for et års tid siden. Og han ramte plet. Næppe havde han udtalt ordene, før tårerne fik frit løb.

I 1985 mistede Hanne en datter. Hun døde of leukæmi.

- Jeg brugte mange kræfter på at lindre sorgen for mine to andre børn. Og det gjorde, at jeg ikke fik tilstrækkelig tid til at bearbejde min egen sorg. Kort efter kom min mand og bad om skilsmisse. Han havde fundet en anden. Og så var hverdagen pludselig fyldt op med en masse praktiske problemer. Så da der langt om længe var tid til at sørge så troede jeg faktisk, jeg havde fået sorgen på afstand. Men i virkeligheden var den gemt så godt of vejen, at jeg ikke kunne finde ind til den igen.

- Det var Hannes puls, der "afslørede" hende. Pulsdiagnose er et af de fundamentale redskaber indenfor det indiske sundhedssystem, Ayur Veda, som danner grundlaget for Mortens Krabbes terapeutiske virksomhed. Årelang træning har gjort ham i stand til med stor nøjagtighed at tolke de mere end 30 forskellige pulssignaler som kroppen udsender. Signaler, som tilsammen danner et nøjagtigt billede af klientens fysiske og psykiske tilstand. jeg er så glad for, at jeg ikke gav op, men blev ved med at lede efter hjælp, smiler Hanne Kristiansen. For bare et år siden var hun hårdt ramt af fibromyalgi. Nu lever hun et aktivt liv - i højt humør.

En kvindesygdom

- Det er ikke tilfældigt at fibromyalgi i overvejende grad rammer kvinder, forklarer Morten Krabbe. Fibromyalgi skyldes hovedsageligt ubalancer i de energibaner, der relaterer til nyrerne og leveren. Og disse energibaner er meget påvirkelige overfor følelser, som holdes tilbage. Kvinder er som regel i god kontakt med deres følelser. De kan sagtens mærke dem, men de er bestemt ikke altid lige gode til at få levet dem ud. Især ikke kvinder af den generation, som Hanne tilhører. De er stadig alt for ofte mønsterelever i "Flinkeskolen"... Hanne nikker. Hun kan godt kende beskrivelsen - I tiden efter min datters død lå jeg ofte og græd, når jeg var kommet i seng om aftenen. Om dagen holdt jeg jo masken of hensyn til mine to andre børn. Men min mand kunne ikke klare min gråd, så han bad mig tage mig sammen. Og det gjorde jeg så. Mens kvinderne som regel er i god kontakt med deres følelser men ikke altid formår at leve dem ud så har mændene det generelt sværere med overhovedet at mærke, hvad de føler. De lukker simpelthen af. Bevidst eller ubevidst. Og disse blokeringer sætter sig typisk i hjertet og den tilhørende energi. Så der er altså en forklaring på, at så mange mænd døjer med for højt blodtryk og falder døde om af blodpropper, siger Morten. Hanne er ikke i tvivl om, at hendes ubearbejdede sorg bærer en stor del af skylden for den træthed og de smerter, der for bare et år siden stjal hendes livslyst og livsglæde. For da først hun fik fundet ind til de fortrængte følelser og fik dem gennemlevet, fik hun det hurtigt meget bedre.

Krop og sind hænger sammen

- Da jeg gik fra Morten den første gang, var det som om, jeg var blevet befriet for et stort indre pres. For mig var kombinationen of massage, elakupunktur, kostvejledning, healing, urtemedicin - og frem for alt fortrolige samtaler det, der skulle til for at få gang i den nødvendige helingsproces. Da jeg opsøgte Morten, føltes min krop som en træstamme, så stiv og umedgørlig var den. Og jeg var dødtræt, når jeg kom fra arbejde. Det eneste jeg gjorde, når jeg havde fri var at sove.

Det kræver en del øvelse at mærke og tolke de mange forskellige signaler i pulsen. Men Morten er en rutineret herre, som med stor sikkerhed finder frem til kroppens og sjælens ubalancer

 

 

Men allerede efter få behandlinger kunne jeg gøre hovedrent derhjemme, og på mine daglige gåture med hunden kunne jeg mærke, hvordan den ene muskelgruppe efter den anden løsnede sig. Fysisk har jeg det meget, meget bedre i dag, og psykisk er jeg nået så langt, at jeg ikke længere tænker på min døde datter hver eneste dag. Før blev jeg ligesom fanget i en følelsesmæssig malstrøm, som sugede mig nedad og drænede mig for al saft og kraft. Den spiral har jeg lært at bryde, når jeg kan mærke, jeg er på vej ned i den. Jeg har fået mit gode humør og min virkelyst tilbage, og det er jeg meget taknemmelig for.

Morten Krabbe, Ressourcecentret, kan kontaktes på tlf. 70 25 55 66